Nu toate tipurile de argilă au aceeași putere terapeutică; cea mai folosită în acest scop este argila verde amestecată cu apă săracă în minerale și în clor. Rezultă o pastă moale care se aplică în mod compact pe zona celulitică, pentru a evita dispersiile de căldură.

Pasta cu argilă, lăsată până începe să se crape, exercită o acțiune antiinflamatorie și de reducere, ameliorând  un eventual aspect de ”coajă de portocală” al pielii; activează în profunzime metabolismul local și schimburile celulare. Prin adăugarea în apa caldă din cadă a câtorva linguri de argilă, ea ameliorează circulația sangvină și limfatică a picioarelor și exerctă o acțiune de stimulare intestinală, deosebit de utilă în formele cu mobilitate redusă a intestinului; și constipația ce-i urmează.

Luată pe cale bucală prin dizolvarea în apă, argila contribuie la blocarea efectelor produse de procesele de putrefacție din intestin, atenuând o tulburare care are, după cum am văzut, un rol principal în apariția celulitei.

Tipuri de argilă:

Argila albă sau caolinul, conținând silicat de aluminiu, calciu și magneziu, ceea ce o face eficientă în cazuri de demineralizare, artroze, osteoporoză, anemie, verminoze, diaree, afecțiuni oncologice.

Argila verde conține siliciu 49%, aluminiu 5.6%, oxid de fier 4.4%, magneziu 4.2%, apă 7.5%. Datorită conținutului ridicat de siliciu este folosită în tratamentul bolilor geriatrice ( ce apar o dată cu înaintarea în vârstă – arteroscleroza-). Folosit în cosmetică, este un excelent exfoliant natural.

Argila roșie, rară, cu conținutul său elevat de siliciu, titan, aluminiu, fier, este eficientă în boli articulare (artrite, bursite, osteoporoză, artroze, luxații). În tratamentul cosmetic, este folosită pentru regenerarea pielii și ajută la eliminarea acneei.

Argila albastră (la noi în țară deja renumita argilă de Raciu) pentru care medicul și cercetătorul bulgar Ivan Iotov și-a dedicat întreaga activitate cercetării acesteia și a ajuns la concluzia că argila are același câmp de vibrație ca și celulele sănătoase din corpul uman. Din acest motiv argila acționează ca un câmp energetic vibrațional de tipul undelor radio care pătrund în organismul uman și distrug celulele bolnave care au o altă lungime de undă (diferită); în acest fel purifică organismul de tot ce este dăunător.

Având proprietăți antiseptice (de sterilizare) argila vindecă foarte bine rănile și contribuie la restabilirea potențialului bioenergetic în cazul unor inflamații de natură diferită.

Folosirea externă a argilei

Se pune pe un tifon o lipie de argilă groasă de 1- 2 cm, puțin mai mare decât partea bolnavă. Poate fi rece sau caldă.

Argila caldă se aplică pe ficat, plamâni, vezica biliară și articulații. În cazul bolilor de inimă sau al contuziilor, se pun comprese cu apa în care s-a dizolvat argila. Și lipiile și compresele, trebuie acoperite cu o pânză groasă pentru a menține căldura.

Abcesele care supurează sânt tratate tot cu ajutorul compreselor care trebuie schimbate la fiecare 30-60 min

Pe stomac ficat și picioare, compresele se pun pentru 2-3 ore pentru a trezi o reacție puternică.

Pentru compresele de durată se poate folosi și argila pudră. Aceasta este indicată a se utiliza în locul pudrei pentru copii, în diversele afecțiuni ale pielii, în psoriazis.

Argila este recomandată și pentru măștile cometice. Femeile care vor să aibă un ten moale și fin trebuie să știe că o mască cu argilă este uneori cea mai bună soluție. Argila se amestecă cu suc de castravete și apă în cantități egale, se obține stfel o pastă care se întinde pe față pentru 10-30 min, după care se spală. Această mască se aplică o dată pe săptămână. În cazul tenului cu coșuri argila pudră se amestecă cu ulei de măsline.

Foarte indicate sânt și băile în care se adaugă argilă (1-2 băi pe sătămână). Pentru aceasta aveți nevoie de multă argilă, astfel încât, apa caldă (37-39 de grade) să devină tulbure. Poate dura între 15 și 30 de minute iar in timpul băii vă puteți unge cu apa din cadă și fața și părul. O asemenea baie purifică întreg organismul.

 cum lucrez eu

 servicii și prețuri

fă-ți o programare aici pentru o ședință de masaj